Spiraaltje

Vooraf

Het is mogelijk om een spiraaltje te laten plaatsen bij dr. Oldenhuis. Als je erover nadenkt om een spiraaltje te laten plaatsen, plan je een afspraak bij de praktijkassistente. Zij legt je uit hoe dit gaat en bespreekt welke voorbereidingen je moet treffen.

De spiraal wordt voor de afspraak voor je besteld. Maar deze moet je zelf nog ophalen bij apotheek en meenemen naar je afspraak als je de spiraal laat zetten. Haal in het laatste geval het spiraal minimaal één dag tevoren op en neem een grote tas mee. De verpakking is namelijk groot. De actuele prijs van de spiraal vind je op: www.medicijnkosten.nl

Eventuele vergoeding is afhankelijk van je (aanvullende) zorgverzekering. Controleer dit zelf.

Voorafgaand aan de plaatsing moeten we ten minste de SOA chlamydia uitsluiten. De afspraak vooraf met de praktijkassistent is ook om te bepalen of aanvullende testen nodig zijn. De uitslag moet voor het plaatsen bekend zijn. De uitslag is ongeveer 4 dagen na het inleveren van de test op te vragen.

Het spiraal wordt aan het einde van de menstruatie geplaatst. Bel dus op de eerste dag van de menstruatie om de plaatsing te kunnen plannen. Het inbrengen gebeurt bij voorkeur aan het eind van een spreekuur, omstreeks kwart over tien ‘s ochtends of ‘s middags omstreeks kwart voor vier.

Hieronder kun je de adviezen en instructies welke je tijdens het voorgesprek krijgt nalezen.

Het advies betreft pijnstilling voor het plaatsen: neem zowel de avond van te voren als 1 uur tevoren een pijnstiller aleve feminax. Deze pijnstiller is zonder recept te verkrijgen bij de drogist of apotheek. Eet altijd iets tegelijk met de inname. Vergeet niet te ontbijten of te lunchen, maar wel met mate.

Plaatsing

Het inbrengen gaat het best als de bekkenbodemspieren ontspannen zijn. Deze spannen aan bij gehaast naar de praktijk komen! Het zou heel mooi zijn als de darmen leeg zijn, dus probeer tevoren ontlasting te hebben. De blaas moet ook leeg zijn, maar dat kan nog even op de praktijk.

Nadien

Na het inbrengen kan er sprake van buikpijn zijn. Plan daarom zo weinig mogelijk op de dag van plaatsen. Je kan ook wat bloed verliezen dus neem een maandverbandje mee. Gebruik gedurende 2 weken na het plaatsen geen tampons vanwege het risico op een infectie. Het spiraal is meteen na het plaatsen veilig als het tijdens je menstruatie is geplaatst. Denk er wel aan dat het spiraal geen bescherming biedt tegen SOA’s. Gebruik bij risicovolle contacten dan ook altijd een condoom.

Neem contact met ons op als je na de plaatsing last krijgt van koorts, abnormale afscheiding, aanhoudende of toenemende buikpijn en/of hevig vaginaal bloedverlies. Het komt zelden voor dat er expulsie of perforatie optreedt maar we willen je hier wel over informeren. Dit betekent dat er een zeer kleine kans is dat het spiraal door het lichaam wordt uitgedreven of dat het spiraal een gaatje prikt in de wand van de baarmoeder. Het gelijktijdig gebruik van menstruatiecups en een spiraaltje brengt een nog hoger risico op expulsie met zich mee. Wees hier dus op bedacht.

Wanneer er twijfel is over of de spiraal goed zit, kunnen we je doorverwijzen voor een echo. Dit komt ook niet vaak voor maar wees je er wel van bewust dat de kosten hiervoor van je eigen risico af zal gaan.

Ongeveer 6 weken na het inbrengen laat je de praktijkassistent controleren of het nog correct zit. Het hormoonspiraaltje beschermt voor 5 of 6 jaar tegen zwangerschap. Bij het koperspiraal verschilt dit per type. We vragen je dit zelf in de gaten te houden.

De afspraak graag telefonisch inplannen.

In verband met de meivakantie is de locatie op het Gedempte Zuiderdiep gesloten van 29 april t/m 10 mei. De locatie op de Griffeweg is gesloten van 8 t/m 10 mei. Voor spoed is op 8 en 10 mei de Huisartsen Ossenmarkt bereikbaar (tel: 050-589-2369), op 9 mei de Doktersdienst Groningen (tel: 0900-9229).​